مشاوره با وکیل
بستن

مهریه

وکیل مهریه

شاید کمتر کسی باشد که با مهریه آشنایی نداشته باشد؛ البته به صورت کلی. مهریه در نظر عام، نوعی پشتوانه مالی برای زوجه محسوب می‌شود و مهم‌ترین مسئله‌ای است که در مراسم خواستگاری، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. از نظر قانون گذار، جزئیات زیادی برای مهریه در شرایط گوناگون، در نظر گرفته شده که می‌توان در موارد خاص، به آن رجوع نمود. تعریف مهریه از نظر قانونی: مهریه مال یا منفعتی است که هنگام عقد ازدواج برای زوجه، در نظر گرفته می‌شود و بلافاصله پس از وقوع عقد نکاح، زن مالک مهر می‌شود و هر زمان که اراده کند می‌تواند آن را مطالبه نموده و زوج نیز موظف به پرداخت آن است. مهریه از حقوقی است که حتی پس از فوت مرد به عنوان دین، باید از ماترک پرداخت شود. در ازدواج دائم می‌توان مهریه‌ای تعیین نکرد ولی در ازدواج موقت، عدم تعیین مهریه، باعث بطلان عقد موقت می‌شود.


درخواست مشاوره
هزینه شکایت

طرفین دعوی

زوج و زوجه
جزای نقدی

جزای نقدی

حکم به پرداخت مهریه

مرجع صالح

دادگاه خانواده، اداره ثبت

خدمات دادصا برای مهریه

دادصا؛ گروه وکلای پایه یک دادگستری
  • مهریه باید ارزش مالی داشته باشد؛ در غیر این‌صورت، مهریه محسوب نمی‌شود.
  • زوج باید مالک مالی باشد که به عنوان مهریه در نظر گرفته است و از نظر شرع و قانون، مال باید قابل معامله و نقل و انتقال باشد.و بتوان مالکیت آن را به زوجه منتقل نمود.
  • مهریه باید از لحاظ وصف، جنس و مقدار، مشخص و معلوم باشد.
  • مهریه می‌تواند عین معین نباشد و مواردی از قبیل سفر زیارتی یا انجام عملی باشد که برای زوج منفعت دارد. 
  • انواع مهریه : مهریه از لحاظ استطاعت، به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه، تقسیم می‌شود؛ در صورتی‌که در عقد نامه کلمه عندالمطالبه برای مهریه درج شده باشد، مرد موظف است هر زمان که زن اراده کند، مهریه را پرداخت نماید ولی اگر برای مهریه از کلمه عندالاستطاعه استفاده شده باشد، پرداخت آن بر اساس توانایی مالی و اقتصادی مرد بوده و زن نمی‌تواند اجبار به پرداخت نماید. اما بر اساس مهر در نکاح شامل موارد زیر است:

    1. مهرالسنه: مهریه‌ای است که پیامبر اسلام برای دختران خود در نظر می‌گرفته که میزان آن برابر با پانصد درهم نقره است.
    2. مهرالمتعه: طبق ماده 1093 قانون مدنی: اگر مهر در عقد ذکر نشده باشد و زوج، همسر خود را قبل از تعیین مهر و نزدیکی، طلاق دهد، زن مستحق مهرالمتعه خواهد بود. برای میزان مهرالمتعه، وضعیت اقتصادی مرد مورد توجه بوده و مهر، بر اساس آن تعیین می‌شود.
    3. مهرالمثل: بر اساس ماده 1087 قانون مدنی: اگر در عقد دائم، مهر تعیین نشده باشد یا شرط، به عدم تعیین مهر باشد، نکاح صحیح است و دو طرف می‌توانند بعد از عقد، مهر را تعیین کنند؛ اما در صورتی‌که قبل از تعیین مهر، نزدیکی انجام شود، زوجه، مستحق مهرالمثل است. هم‌چنین در صورتی‌که عقد، به درستی انجام نشده و یا شرایط لازم را نداشته باشد، یا مهریه تعیین شده مشخص نبوده یا ارزش مادی نداشته باشد، طبق ماده 1100، زن، مستحق مهرالمثل است. برخلاف مهرالمتعه، مهرالمثل با توجه به وضعیت خانوادگی و شأن زن، از لحاظ شرافت خانوادگی و وضعیت او نسبت به اقارب و محل زندگی، تعیین می‌شود.
    4. مهرالمسمی: مهری که در زمان عقد نکاح تعیین و مشخص شده و مرد موظف به پرداخت آن است.
    5. مفوضه البضع: در عقد دائم در صورتی‌که عقد با شرط عدم مهر باشد.
    6. مفوضه المهر: در صورتی‌که در عقد دائم، زن، تعیین مقدار مهریه را، در اختیار زوج یا شخص ثالث گذاشته باشد.

    ماده قانونی درباره مهریه : طبق ماده 1082 قانون مدنی: به محض جاری شدن صیغه عقد نکاح، زن مالک مهریه شناخته شده و زوج موظف به پرداخت مهریه است. تمکین یا عدم تمکین زن، تأثیری در استحقاق زن برای دریافت مهریه ندارد. در صورتی‌که مهریه، وجه رایج تعیین شده باشد، ملاک پرداخت مهریه، قیمت روز است. همین‌طور در صورت فوت مرد، مهریه تا روز فوت، به قیمت روز محاسبه خواهد شد.

    برای مطالبه مهریه به دو روش می‌توانید اقدام نمائید:

    1.مراجعه به محاکم دادگستری

    از آن‌جا که مطالبه مهریه یک دعوی مالی است، زوجه می‌تواند با ثبت دادخواست، از دادگاه خانواده تقاضای مطالبه مهریه را داشته باشد و با توجه به میزان مهریه، باید کپی عقدنامه یا رونوشت آن را ضمیمه دادخواست نماید.

    2.مراجعه به اجرای ثبت

    در عقد دائم، زن می‌تواند با مراجعه به دفترخانه ثبت ازدواج، تقاضای وصول مهریه خود را نماید. با ابلاغ دفترخانه به زوج، در صورتی‌که وی حاضر به پرداخت مهر نباشد، زوجه می‌تواند با معرفی مال و دارایی زوج، تقاضای توقیف اموال یا حساب بانکی زوج را بخواهد.

    برای مهریه‌های کمتر از بیست میلیون تومان، می‌توان از طریق شورای حل اختلاف، اقدام نمود.

    مطالبه مهریه در عقد موقت : در صورتی‌که عقد موقت ثبت شده باشد، پس از جاری شدن عقد نکاح، زن می‌تواند از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف برای دریافت مهریه اقدام نماید و در صورتی‌که عقد ثبت نشده باشد، با شهادت دو شاهد زن یا مرد برای اثبات عقد و تعیین مهریه، زن می‌تواند از طریق مراجع قضایی اقدام نماید.

    اگر مهریه وجه نقد باشد و زوجین توافقی برای آن نکرده باشند، به این ترتیب عمل می‌شود:

    متوسط شاخص بهای سال گذشته تقسیم بر متوسط شاخص بهای سال عقد نکاح ضربدر مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه. در صورت فوت مرد، مبنای محاسبه تاریخ فوت است.

    وکیل مهریه کیست؟ وکیل مهریه، وکیل پایه یکدادگستری است که به صورت تخصصی در زمینه امور خانواده فعالیت داشته و با تجربه و دانش کافی نسبت به شرایط و پیچیدگی‌های خاص مربوط به موارد قانونی مهریه و روش‌های صحیح مطالبه آن، می‌تواند در زمانی کوتاه پرونده را به نتیجه مطلوب برساند.

     

     

    درخواست مشاوره برای مهریه

    برای دریافت مشاوره حقوقی با ما در ارتباط باشید

      سوالات متداول مهریه

      شابد برای شما هم این سوالات پیش آمده باشد
      در طلاق توافقی، تکلیف مهریه چه می‌شود؟
      در طلاق توافقی، باید بر سر همه موارد از جمله مهریه، توافق صورت گیرد. در صورت بخشش مهریه، مرد الزامی به پرداخت ندارد.
      پرداخت مهریه در دوران عقد، به چه‌صورت است؟
      در صورت باکره بودن زوجه، نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد.
      در صورت طلاق غیابی زن و عدم دسترسی به مرد، تکلیف مهریه چیست؟
      در این شرایط زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه برای توقیف اموال و حساب‌های بانکی مرد، اقدام نماید.

      دیدگاهتان را بنویسید

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


      دادصا در شبکه‌های اجتماعی

      برای اطلاع از آخرین اخبار و مطالب روز این حوزه و بهره‌مندی از پاسخ‌های تخصصی دادصا به پرسش‌های متداول کاربران در حوزه حقوقی، ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

      دادصا، گروه وکلای صاین پور

      گروه وکلای دادصا با مدیریت مریم صاین‌پور، وکیل پایه یک دادگستری، با بیش از 13 سال سابقه فعالیت موفق در پرونده‌های ملکی، کیفری، دیوان عدالت اداری، تجاری، حقوقی، خانوادگی و ثبتی، یکی از موفق‌ترین گروه وکلای تهران است. دادصا تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و باتجربه است که با هدف ارائه خدمات حقوقی در زمینه‌های متنوع گردهم آمده‌است. د حال حاضر 9 وکیل پایه یک دادگستری مجرب و خبره در دادصا فعالیت می‌کنند و تمامی پرونده‌ها با هم‌فکری و بررسی تمام اعضای تیم، مورد بررسی و اجرا قرار می‌گیرد. گروه وکلای دادصا علاوه بر پذیرش کلیه دعاوی ملکی، حقوقی، کیفری و ...، در قالب مشاوره‌های حضوری، تلفنی و آنلاین نیز همراه شماست.